Aktuelno

Konvencija SDA BiH

U subotu, 26.05.2018. godine, u Hotelu „Holiday“ u Sarajevu, održana je Konvencija SDA BiH. Prije same konvencije, delegacije su obišle mezar rahm. Alije Izetbegovića, prvog predsjednika SDA i Republike Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je na početku Konvencije stranke, nakon što su jednoglasno izabrana radna tijela i dnevni red, predstavio Izbornu platformu SDA

Izetbegović je podsjetio da je SDA osnovana na današnji dan prije 28 godina, a da je osnivanju stranke prethodio bolan politički proces – “Sarajevski proces” iz 1983. godine.

– Ovim procesom je označeno buduće bošnjačko političko vodstvo, kadrovski nukleus oko kojeg će se razviti politička i vojna struktura, sposobna da odbrani narod i zemlju. Čovjek snuje, a Bog određuje. Nečiji planovi su bili da Aliju Izetbegovića u kazamatu zadrži 14 godina, a već sedam godina nakon toga je Alija Izetbegović bio predsjednik RBiH. Prve ideje vezane za stranku su bile da se ona proglasi nastavljačem političke tradicije Spahine Jugoslovenske muslimanske organizacije. Ipak je odlučeno da se potcrta vlastita individualnost i da krenemo pod imenom SDA. Ovo je predložio sin Safeta Isovića, Benjamin – kazao je Izetbegović.

Predsjednik SDA je kazao da će bošnjački narod svoje najteže trenutke preživjeti za vrijeme proteklog rata, a da su se bh. patrioti, pod vodstvom SDA, uspjeli organizirati i odbraniti se od neprijatelja.

– Bošnjaci su se oduprijeli pokušaju cijepanja BiH, izloženi su brutalnom napadu susjeda, pretrpjeli su najteže zločine koji su kulminirali genocidom, ali su pružili neočekivan i skoro neobjašnjiv otpor – poručio je Izetbegović.

Kazao je i da je Armija RBiH izrasla u dominantnu vojnu snagu koja u posljednjoj godini rata nije izgubila niti jednu bitku.

– Prihvatili smo nepravedni mir vjerujući da je bolje pregovarati deset godina nego deset dana ratovati – izjavio je Izetbegović.

Govoreći o uspjesima nakon rata, Izetbegović je podsjetio na brojne reforme, poput ujedinjenja Oružanih snaga BiH, Granične službe i Obavještajno-sigurnosne agencije, te da su kadrovi SDA bili lideri u provođenju najvažnijih reformi i obnovi zemlje. U periodima u kojima SDA nije činila okosnicu vlasti, ističe Izetbegović, počinjenje su velike greške koje ni do danas nisu ispravljene. Među te greške je pobrojao rušenje Aprilskog paketa, uvođenje asimetričnih rješenja u entitetskim domovima naroda te odbacivanje kvalitetne reforme policije i bespotrebno usvajanje Talinskog uvjeta.

– Nije bilo lako u ovom mandatu definirati Koordinacioni sistem za pregovore sa EU-om, dogovoriti reformu odbrane, strategiju međunarodnih odnosa, strateške mehanizme i dokumente koji su bili na čekanju gotovo deceniju i uz to pokrenuti rizične reforme na državnom i entitetskom nivou, uz teške otpore, na ivici pobune, inertnog dijela društva, poput Zakona o akcizama, Zakon o radu i Zakona o PIO-u – izjavio je predsjednik SDA.

– Uz sve krize, usporavanja i otpore, učinili smo to mi iz SDA – dodao je.

U aktuelnom mandatu svi nivoi vlasti u BiH, koje su predvodili kadrovi SDA, su, smatra Izetbegović, napravili najveći pomak od rata i to uz stalne opstrukcije, kako susjednih zemalja tako i unutar BiH.

– Našom predizbornom platformom iz 2014. godine, pod nazivom “Ekonomski rast i zapošljavanje”, fokus smo stavili na ekonomske teme i mjere s ciljem povećanja broja zaposlenih, rasta BDP-a, rasta izvoza i smanjenja javne potrošnje. Na bazi ove platforme izrađen je program Reformska agenda, koju su, uz asistenciju međunarodne zajednice, prihvatili lideri ostalih stranaka. Implementacija je tekla otežano jer se lideri i parlamentarci nisu držali potpisanog. Preko dvije trećine Agende je implementirano. Najbitniji pomaci su napravljeni na putu integrisanja BiH u EU i NATO. Usvojen je niz državnih strategija – kazao je Izetbegović.

Dodao je da je postignut veliki rast namjenske industrije, kako one za izvoz tako i one za “ne daj Bože”, te da je usvojen niz fiskalnih zakona i rješenja kojim su se rasteretili privrednici.

– Direktni rezultati su povećanje zaposlenih za cirka 50.000, smanjenje broja nezaposlenih za skoro 60.000, porast BDP-a preko tri posto za sve tri protekle godine, nagli porast izvoza, koji je prošle godine iznosio 17 posto, porast pokrivenosti uvoza izvozom za skoro 65 posto, porast vanjskotrgovinske razmjene na preko 30 milijardi KM, porast broja turističkih noćenja u prosjeku od preko 20 posto godišnje, porast ubiranja indirektnih poreza u prosjeku od 4,5 posto godišnje, porast direktnih poreza u FBiH u prosjeku sedam posto godišnje, smanjenje duga BiH za 750 miliona KM. BiH je najmanje zadužena zemlja u Evropi – podsjetio je predsjednik SDA.

Kazao je da je Vijeće ministara BiH uspjelo izvršiti sve najvažnije obaveze, što je rezultiralo skidanjem BiH sa sive liste Moneyvala i FATF-a, a da je usvajanjem Zakona o akcizama postalo operativno milijardu i 86 miliona eura za izgradnju autoputeva.

Izetbegović je kazao da smo došli do pozicije iz koje se vidi cilj te je predložio da se izborna platforma SDA odnosi na period od osam godina i da se zove “Agenda SDA – BiH 2026”. Do kraja 2026. godine, dodao je, SDA može završiti historijsku misiju, a BiH može postati stabilna i sigurna evropska zemlja.

– To znači da do kraja 2018. godine moramo odgovoriti na dodatna pitanja Evropske komisije i time završiti Upitnik. Početkom 2019. godine dobiti kandidatski status i započeti proces pregovaranja po poglavljima. Ovaj proces će značiti svakodnevni napredak u funkcioniranju državnih institucija. Svaki korak prilagođavanja naše legistlative evropskoj pravnoj stečevini znači napredak u funkcioniranju države. Konačni proces bi trebali završiti do kraja 2025. i postati ravnopravnom članicom Unije do 2026. godine – kazao je.

Predsjednik SDA je poručio da je u narednom periodu neophodno napraviti iskorake na putu BiH ka članstvu u NATO-u, a da bi naša zemlja mogla postati članica te Alijanse prije 2026. godine. Naglasio je da svaki građanin ove zemlje mora biti ravnopravan na svakom pedlju BiH, a da je, na ekonomskom planu, potrebno novim zakonskim rješenjima olakšati poslovanje stranih investitora u BiH nuđenjem stimulativnih poreskih stopa.

Poseban fokus je posvetio obrazovanju te borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. U tom kontekstu je naglasio jačanje institucija za provođenje zakona te uvođenje sistema vrijednovanja i odgovornosti tužilaca i izradu strategija i akcionih planova za oduzimanje nelegalno stečene imovine. Kazao je da je broj administracije na svim nivoima potrebno do 2026. godine svesti na 35.000 činovnika te da je neophodno izvršiti modernizaciju i racionalizaciju glomaznog zdravstvenog sistema i odvojiti rad u privatnoj praksi od rada u državnoj službi.

– Potrebno je dovršiti gradnju autocesta na kompletnoj trasi Koridora Vc, izgraditi autoput Sarajevo – Beograd iz dva pravca u obliku prstena, čiji će jedan krak voditi ka Sandžaku. Izgraditi autoput na trasi Jadranko-jonske ceste kroz Hercegovinu, izgraditi brze ceste od Sarajeva prema Goraždu, Travniku i Bihaću te od Stoca prema Neumu – ciljevi su SDA kada su infrastrukturni projekti u pitanju, za šta su, tvrdi Izetbegović, već osigurana sredstva i zakonska rješenja.

Među ciljevima je i izgradnja aerodroma u Bihaću te unapređenje uvjeta na postojećim aerodromima u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci te unapređenje rada u rudnicima u FBiH kroz njihovu modernizaciju. Kazao je i da je ovih dana riješen problem oko izgradnje HE Vranduk.

– Kroz sve to, u sljedećih osam godina je potrebno podići porast BDP-a prosječno pet posto godine, odnosno sa sadašnje 31 milijarde KM na 46 milijardi u 2026. godini. Porast industrijske proizvodnje prosječno također godišnje pet posto, što čini kumulativno 48 posto, porast izvoza za sedam posto godišnje, odnosno sa sadašnjih 11 milijardi KM na 19 milijardi KM u 2026. godini. Time bi se dosegla pokrivenost uvoza izvozom za 80 posto – izjavio je Izetbegović.

Za realizaciju navedeinih investicija je potrebno 12 milijardi KM u sljedećih osam godina, što će dovesti do rasta budeta za minimalno 50 posto, prosječne plaće sa sadašnjih 850 na 1.450 KM u 2026. godini i prosječne penzije sa sadašnjih 360 na 610 KM.

– Računamo da bi sa sadašnjih 791 hiljade moglo popeti skoro do milion uposlenih na ovaj način. Broj nezaposlenih bi do 2026. na ovaj način sveo do 250.000, a stopa nezaposlenosti pala ispod 15 posto. Da bi postigli navedene ciljeve i parametre, potreban nam je u sljedećih osam godina mir, stabilnost i spremnost na reforme. Sa ovakvim unutrašnjim odnosima, nedostatkom političke volje, ovaj plan nije ostvariv. Ponovo nam je potreban snažan angažman međunarodne zajednice. OHR će nas ispratiti do završetka pregovora sa EU-om, sa bonskom ovlašću kao jasnom porukom za one koji se usude ozbiljno estabilizirati BiH. EU će nas politički, ekspertno i finansijski podržavati – izjavio je Izetbegović.

Sve ono što je izgledalo kao nerealno u proteklom periodu, a što je ipak ostvareno, je, tvrdi Izetbegović, pokazatelj da je sve ono što je najavljeno za naredni period ipak ostvarivo. U tom kontekstu je podsjetio na odbranu BiH od agresije i uspjehe Armije RBiH, te na ostvarene reforme i proces obnove zemlje.

Podsjetio je na rast životnog standarda od kraja rata u odnosu na današnjicu te da su posebni iskoraci na tom putu ostvareni u tekućem mandatu, zahvaljujući angažmanu vlada koje su predvodili Denis Zvizdić i Fadil Novalić.

Nakon prestavljanja Agende, pristupilo se izboru kandidata za člana Predsjedništva BiH i Predsjednika RS.

Tajnim glasanjem, odlučeno je da kandidat za člana Predsjedništva BiH na predstojećim Općim izborima, ispred SDA bude Šefik Džaferović. Većina prisutnih delegata odlučila povjerenje dodijeliti Džaferoviću, koji je osvojio više glasova u odnosu na svog protukandidata Safeta Softića. Glasalo je 213 delegata, 22 listića su nevažeća, Džaferović je dobio 104 glasa, a Softić 87.

Kandidat za Predsjednika RS biće Ramiz Salkić.

Ispred OO Žepče, Konvenciji su prisustvovali: Ćazim Huskić, Nurđehan Šahinović, Muhamed Jusufović i Alija Kahriman.

 

U JEDINSTVU JE SNAGA!

 

(Izvor: sda.ba)

 

O nama

Političku historiju Bošnjaka u posljednjih nekoliko decenija nije moguće posmatrati ni izučavati bez svestranog sagledavanja činjenica o nastanku, uslovima nastajanja i djelovanju najveće i najorganiziranije političke stranke na ovim prostorima – STRANKE DEMOKRATSKE AKCIJE.

Opširnije ...

Info

OO SDA Žepče

Abdulvehaba Ilhamije br.50 - 72230 Žepče

Tel: + 387 32 881 803

Fax: + 387 32 881 803

Email: info@sda-zepce.ba