Aktuelno

Premijer Denijal Tulumović: Tuzlanski kanton dobio Vladu

Skupštinsku većinu u TK čine zastupnici SDA, DF-a, SBiH, SBB-a te dva bivša zastupnika SDP-a i jedan iz PDA.

Nova Vlada Tuzlanskog kantona imenovana je u subotu, 20.07.2019. godine, na hitnoj sjednici Skupštine TK. Novi premijer je prof. dr. Denijal Tulumović iz SDA. Vladu je podržalo 19 zastupnika.

Premijer Tulumović u svom ekspozeu istakao je da je imati državi čast i privilegija, a predstavljati velika odgovornost.

- Funkciju premijera prihvatio sam da bih napravio Tuzlanski kanton mjestom dobrog življenja. Čitav radni vijek posvetio sam dobrobiti čovjeka. Ostvaren sam čovjek s ugledom u društvu, a na ovoj funciji želim nastaviti raditi na dobrobiti čovjeka - rekao je, između ostalog, Tulumović.

Među brojim prioritetima rada Tulumović je, između ostalog, naveo izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda, stabilizaciju finansijskog sistema TK, stabilizaciju rudnika te izgradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla te termoelektrane u Banovićima. Također, rekao je da je jedan od ciljeva smanjiti ili ukinuti parafiskalne namete, a posebno je istakao cestovnu deblokadu TK. 

- UKC Tuzla je materijalno-tehnički osiromašen i građani se s pravom žale na neke usluge u zdravstvu. Želimo uspostaviti 24-satnu zdravstvenu zaštitu svih građana u TK, a ne samo kroz hitnu pomoć. Cilj je ažurirati liste lijekova i izbjegavati preferiranje određenih proizvođača - rekao je, između ostalog, Tulumović.

Među prioritetima nove Vlade TK u zdravstvu su izgradnja urgentnog bloka UKC-a Tuzla te otvaranje veledrogerija TK zbog pojeftinjenja lijekova.

SDA ima i ministra kulture, sporta i mladih Srđana MIćanovića iz Tuzle, a Fahreta Brašnjić iz Srebrenika je ministrica obrazovanja i nauke. Suad Mustajbašić (SDA) iz Teočaka je ministar finansija, a Elviru Herčinoviću (SDA) iz Gradačca povjeren je resor pravosuđa i uprave.

Raspušteni Kantonalni odbor SDP-a Tuzla predložio je, a Skupština potvrdila, Sulejmana Brkića iz Lukavca za ministara unutrašnjih poslova, a Mustafu Šakića iz Gradačca za ministra poljoprivrede.

Dajana Čolić (DF) iz Lukavca je ministrica zdravstva, a Elvir Mujkanović (DF) iz Srebrenika ministar za boračka pitanja.

Elvir Rožnjaković (SBB) iz Kalesije je ministar prostornog uređenja i zaštite okolice, a Tuzlak Edin Buševac (SBB) ministra trgovine, turizma i saobraćaja.

Asmira Hasića (SBiH) iz Živinica je ministar privrede, a Admir Hrustanović (SBiH) iz Čelića je ministar rada, socijalne politike i povratka.

Skupštinsku većinu u TK čine zastupnici SDA, DF-a, SBiH, SBB-a te dva bivša zastupnika SDP-a i jedan iz PDA.

 

(Izvor:  Faktor.ba)

O nama

Političku historiju Bošnjaka u posljednjih nekoliko decenija nije moguće posmatrati ni izučavati bez svestranog sagledavanja činjenica o nastanku, uslovima nastajanja i djelovanju najveće i najorganiziranije političke stranke na ovim prostorima – STRANKE DEMOKRATSKE AKCIJE.

Opširnije ...

Info

OO SDA Žepče

Abdulvehaba Ilhamije br.50 - 72230 Žepče

Tel: + 387 32 881 803

Fax: + 387 32 881 803

Email: info@sda-zepce.ba