Aktuelno

Asocijacija "Fatma" OO Žepče - predavanje na temu "Borba protiv karcinoma dojke"

Mjesec obilježavanja borbe protiv karcinoma dojke je u toku, a tim povodom, u petak, 18.10.2019. godine, u Sali OV Žepče, Asocijacija Fatma Žepče organizovala je predavanje na ovu temu, od krucijalnog značaja za sve žene.

Vrlo serioznim pristupom temi, predavač je bila učenica trećeg razreda SMŠ "Žepče" Velma Bećirović, pod mentorstvom dr. Emine Huseinagić.
Bećirović je prisutne uputila, najprije, u važnost ranog otkrivanja promjena na dojkama, potom i o vrstama karcinoma, tumora, samopregleda, do hirurške intervencije i na kraju psihološke pomoći oboljelim od ove pošasti današnjice.


Ukazala je na problem našeg društva, gdje žene još uvijek zaziru od pregleda mamografom ili ultrazvukom, za što vlada uvriježeno mišljenje o nepotrebnom izlaganju organizma zračenju, te dala uvid u minimalnu količinu zračenja kod ovako bitnih pregleda za svaku ženu. Većina kvržica na dojci ne predstavlja karcinom. Samo je jedan način da se to utvrdi, a svaka promjena zahtijeva nužan i neodgodiv odlazak ljekaru. O poznatim faktorima rizika za nastanak karcinoma dojke, Bećirović je navela spol, starosnu dob, ličnu historiju bolesti, porodičnu historiju, godine starosti, kao i rađanje.


Apelovala je na sve žene da bez odgađanja posjete ljekara, ukoliko primijete neke od znakova, kao što su čvor ili više njih, kvržica ili zadebljanje na bilo kojem dijelu dojke, promjene na koži dojke, crvenilo, rupice ili nabore, uvučene bradavice koje prije nisu bile takve, iscjedak iz bradavica bilo koje boje, uvećanje dojke ili čvor u pazušnoj jami.


Predavanje je bilo interaktivnog karaktera, te su po završetku izlaganja, prisutne gošće postavljale pitanja, a žene koje su se već susrele s ovom opakom bolešću, podijelile su vlastita iskustva.


Na samom kraju, upriličen je i mali kviz, gdje su posjetiteljke dobile određena pitanja, a uz odgovor na iste, dobile mali poklon kao znak pažnje.


Predsjednica Asocijacije Fatma Žepče, dr. Emina Huseinagić, izrazila je zadovoljstvo odzivom, jer je važno da se sve žene na vrijeme informišu o svim rizicima i faktorima, kao i o načinima liječenja kod karcinoma dojke, te još jednom apelovala na sve žene da redovno obavljaju samopregled, kao i da posjete ljekare i urade ultrazvučni ili mamografski pregled.


Uvodničar i moderator predavanja bila je prof. Bosanskog jezika i književnosti Berina Hodžić.

 

 

(Izvor: AF OO ŽEPČE - fb)

O nama

Političku historiju Bošnjaka u posljednjih nekoliko decenija nije moguće posmatrati ni izučavati bez svestranog sagledavanja činjenica o nastanku, uslovima nastajanja i djelovanju najveće i najorganiziranije političke stranke na ovim prostorima – STRANKE DEMOKRATSKE AKCIJE.

Opširnije ...

Info

OO SDA Žepče

Abdulvehaba Ilhamije br.50 - 72230 Žepče

Tel: + 387 32 881 803

Fax: + 387 32 881 803

Email: info@sda-zepce.ba