All for Joomla All for Webmasters

Aktuelno

Zvizdić za Klix.ba: Džaba Dodik najavljuje, bh. entitet RS nikada neće biti samostalna država

Sudbina Bosne i Hercegovine zavisi od jedinstva probosanskih stranaka, a ne od dogovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, koji u svojstvu predsjednika SNSD-a, promovira fašistoidnu političku ideju o nemogućnosti zajedničkog života u BiH, izjavio je potpredsjednika SDA i predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

U Beogradu je jučer održan sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, a na kojem je bilo govora o unutrašnjim pitanjima u BiH. Zvizdić je u razgovoru za Klix.ba rekao da je taj sastanak neuvjerljiva predstava kako za domaću isto tako i za međunarodnu javnost, a koju smo imali priliku gledati i u prošlost.

"To je već viđeni igrokaz Aleksandra Vučića - koji glumi zabrinutog regionalnog mirotvorca, i Milorada Dodika - koji promoviše fašistoidne političke prakse o tome da narodi i građani u BiH ne mogu živjeti zajedno. U istinitost tih igrokaza, koji se redovno završi sa zaključcima i porukama koje su u suprotnosti sa zdravom logikom i činjenicama, više niko ne vjeruje", rekao je Zvizdić.

Kako kaže, Vučićeva šutnja na Dodikovo negiranje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, ali i secesionističke izjave pokazuju svu suštinu sastanka u Beogradu.

"Međutim, sudbina Bosne i Hercegovine ne zavisi i nikada neće zavisiti od dogovora Vučića i Dodika nego od strateškog jedinstva probosanskih snaga koje BiH vide kao cjelovitu, multietničku, građansku, antifašističku i euroatlantsku državu po mjeri svih njenih stanovnika", kazao je Zvizdić.

Pozvao je na konkretniju reakciju međunarodne zajednice, posebno zemalja Kvinte i Sjedinjenih Američkih Država, a čija podrška je iznimno važna u sprječavanju neustavnih pokušaja Milorada Dodika da oslabi državne institucije.

"U svim civilizovanim i demokratskim zemlja poštivanje odluka ustavnih sudova zove se vladavinom prava. Samo je u vokabularu SNSD-a to definisano na drugačiji način. Mišljenje Evropske komisije nije 'švedski stol' i to treba biti jasno i SNSD-u, a i HDZ-u", rekao je Zvizdić.

Podsjetio je da je Evropska komisija od bh. vlasti zatražila i da sprovedu sve odluke Evropskog suda za ljudska prava, a posebno odluku o predmetu Sejdić-Finci, zatim da uspostave Vrhovni sud BiH koji bi bio zadužen za ujednačenu pravnu oraksu na teritoriji čitave BiH, ali i da se ukine pravo veta u sistemu odlučivanja svih tijela nadležnih za provođenje acquisa.

"Bosanskohercegovački entitet RS neće biti samostalna država nikada uprkos najavama Milorada Dodika. Na ovom teritoriju postojat će samo država Bosna i Hercegovina koja će ići putem potpune konsolidacije i reintegracije", kazao je Zvizdić.

Pozvao je novi saziv Vijeća ministara BiH da nastavi pratiti dinamiku rada i napretka na putu evropskih integracija i odbaci najavljenu blokadu rada državnih institucija.”

 

(Izvor: klix.ba)

 

 

 

O nama

Političku historiju Bošnjaka u posljednjih nekoliko decenija nije moguće posmatrati ni izučavati bez svestranog sagledavanja činjenica o nastanku, uslovima nastajanja i djelovanju najveće i najorganiziranije političke stranke na ovim prostorima – STRANKE DEMOKRATSKE AKCIJE.

Opširnije ...

Info

OO SDA Žepče

Abdulvehaba Ilhamije br.50 - 72230 Žepče

Tel: + 387 32 881 803

Fax: + 387 32 881 803

Email: info@sda-zepce.ba