Aktuelno

Žene SDA - predavanje na temu "Trnovit put do nezavisnosti"

Predavanjem "Trnovit put do nezavisnosti" članice OO Žene SDA Žepče, obilježile su 1. Mart, Dan nezavisnosti BiH. Gost predavač bio je uvaženi prof.dr. Amir Kliko, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Kako je istakao dr. Kliko, Bosna i Hercegovina svoju nezavisnost nije stekla tek na referendumu 1992.godine, nego mnogo vijekova ranije. Uvidom u historijske činjenice, evidentno je da Bosna i Bošnjani na ovim prostorima egzistiraju još od 10.vijeka, mijenjajući svoje granice kroz borbe za prevlast nad istom. Brojni okupatori su kroz vijekove pokušavali, a neki i uspijevali, preuzeti vladavinu nad Bosnom, ali su Bošnjani/Bošnjaci uspjeli opstati i pod okupacijom Otomanske imperije, Austrougarske  i Kraljevine Srba i Hrvata. Nakon raspada SFRJ, Bosna i Hercegovina, marta '92. godine, dobija svoj zvanični status nezavisne države, međunarodno priznate.

OO Žene SDA Žepče na najdostojanstveniji način su obilježile Dan nezavisnosti BiH, okupivši veliki broj sugrađana. Prije samog predavanja, članice su prisustvovale polaganju cvijeća na Šehidskom mezarju i Spomeniku NOB-a, zajedno sa ostalim članovima i simpatizerima OO SDA Žepče, kao i brojnim sugrađanima.


Predsjednica OO Žene SDA Žepče, dr. Emina Huseinagić, podsjetila je na važnost sjećanja na sve šehide i borce koji su se borili da danas živimo u svojoj zemlji.


Koordinatorica projekta i potpredsjednica OO Žene SDA Žepče, Lejla Tutnjić, za ovu priliku je odrecitovala vlastitu pjesmu, posvećenu Bosni.

U jedinstvu je snaga!

 

(Izvor: fb Žene SDA OO Žepče)

 

 

 

 

O nama

Političku historiju Bošnjaka u posljednjih nekoliko decenija nije moguće posmatrati ni izučavati bez svestranog sagledavanja činjenica o nastanku, uslovima nastajanja i djelovanju najveće i najorganiziranije političke stranke na ovim prostorima – STRANKE DEMOKRATSKE AKCIJE.

Opširnije ...

Info

OO SDA Žepče

Abdulvehaba Ilhamije br.50 - 72230 Žepče

Tel: + 387 32 881 803

Fax: + 387 32 881 803

Email: info@sda-zepce.ba