Aktuelno

Žepčaci odali počast nevino stradalim Prijedorčanima

U nedjelju 31.5.2020. godine, članovi Asocijacije mladih SDA Žepče, kao i prethodnih godina, obilježili su Dan bijelih traka u znak sjećanja na stradale u Prijedoru '92.-'95.

Na platou ispred Doma kulture u Žepču, tačno u 12:00 h, postavljene su 102 zastavice kao simbol stotinudvoje nevino stradale djece Prijedora. Građanima su podijeljene bijele trake sa lecima na kojim se nalazi kratak osvrt na Prijedor i nevine žrtve Prijedora.

 

Dan bijelih traka se u Žepču obilježava već dugi niz godina, a iz Asocijacije mladih SDA Žepče poručuju kako će se truditi da tako i ostane, te da što više građana sazna za ovaj dan i da se barem jednom godišnje trebamo svi prisjetiti genocida u Prijedoru, te ga prikladno obilježiti.

 

Podsjetimo da su 31.05.1992. godine srpske vlasti putem Radio Prijedora naredile da svo nesrpsko stanovništvo okači na svoje kuće bijele čaršafe, a da na ruke vežu bijele trake. Na ovaj dan je osnovan i logor Omarska, kroz koji je prošlo više od 3300 zatvorenika. Ovo je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracioni logori i činjeni drugi zločini, čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 % Bošnjaka i bosanskih Hrvata sa teritorije prijedorske općine.

 

(Izvor: Zepce.ba)

 

 

 

O nama

Političku historiju Bošnjaka u posljednjih nekoliko decenija nije moguće posmatrati ni izučavati bez svestranog sagledavanja činjenica o nastanku, uslovima nastajanja i djelovanju najveće i najorganiziranije političke stranke na ovim prostorima – STRANKE DEMOKRATSKE AKCIJE.

Opširnije ...

Info

OO SDA Žepče

Abdulvehaba Ilhamije br.50 - 72230 Žepče

Tel: + 387 32 881 803

Fax: + 387 32 881 803

Email: info@sda-zepce.ba