Aktuelno

BZK “Preporod” ZDK obilježio “Dan Bošnjaka”

U organizaciji BZK „Preporod“ Zeničko-dobojskog kantona sinoć je u BNP Zenica održana svečana akademija „Dan Bošnjaka“.

Dan Bošnjaka vezuje se za Prvi bošnjački sabor, bošnjački svenarodni skup koji je održan u opkoljenom Sarajevu 27. i 28. septembra 1993. godine, a kad je, uz niz drugih važnih odluka, donesena i svenarodna odluka kojom su Bošnjaci “revitalizirali svoje stvarno, povijesno narodno ime Bošnjak”.

Predsjednik „Preporoda“ ZDK Armin Jašarević kazao je da ovakvi događaji nisu usmjereni ni protiv koga.

„Želja nam je bila da ovaj dan masovno obilježimo, ali situacija koja nas je zadesila sa pandemijom nam je to onemogućila, ali nas to nije spriječilo da na ovaj način to obilježimo“, kazao je Jašarević.

Svoj ekspoze na ovoj akademiji imao je i Filip Mursel Begović Projekt menadžer BZK „Preporod“ BiH, koji je prisutne podsjetio na dešavanja prije 27 godina.

To iskustvo iz 1993. godine kada je sabor održan u nemogućim uvjetima nam govori da ništa nije nemoguće. Mi u ovom trenutku svjedočimo napadima na iste one simbole koji su napadani 1993. godine. Historija se ponavlja i mi moramo učiti iz iskustava koja smo imali i moramo prihvatiti tu poruku iz 1993. godine. I da, ništa nije nemoguće“, kazao je Filip Mursel Begović.

 

(Izvor: zenicainfo.ba)

 

O nama

Političku historiju Bošnjaka u posljednjih nekoliko decenija nije moguće posmatrati ni izučavati bez svestranog sagledavanja činjenica o nastanku, uslovima nastajanja i djelovanju najveće i najorganiziranije političke stranke na ovim prostorima – STRANKE DEMOKRATSKE AKCIJE.

Opširnije ...

Info

OO SDA Žepče

Abdulvehaba Ilhamije br.50 - 72230 Žepče

Tel: + 387 32 881 803

Fax: + 387 32 881 803

Email: info@sda-zepce.ba