Aktuelno

Godišnjica u Zavidovićima: Treći korpus Armije RBiH spriječio je drugu Srebrenicu

Na spomen-obilježju u Zavidovićima danas je prigodnim programom obilježena 28. godišnjica formiranja Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, kao i 1. decembar Dan osnivanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Centralna svečanost obilježavanja današnjih datuma za Zeničko-dobojski kanton održana je na spomen-obilježju svim poginulim borcima i šehidima u Zavidovićima, a s današnjeg skupa poslana je poruka da je ovo jedan od najznačajnijih datuma bh. prošlosti.

"Časna i pravedna Armija Republike Bosne i Hercegovine imala je sedam korpusa, ali treći je bio i ostao na posebnom mjestu u našem životu. Časno je biti ovdje danas i sjećati se heroja i gazija koji su ostvarili rezultate, odbranili naše živote, čast i vjeru. Ko zaboravi prošlost, nema mira u sadašnjosti, niti sigurnu budućnost", kazao je predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Zeničko-dobojskog kantona Jusuf Rakman.

S današnjeg skupa je poručeno da je historija cijele BiH od 1992. godine oslikana na spomeniku gdje se nalaze imena stradalih od 1992. do 1995. godine. Početna 1992. godina oslikava žrtve organizacionog otpora protiv mnogobrojnijih i naoružanijih neprijatelja, nakon čega se krajem 1992. godine osniva Treći korpus ARBiH sa sjedištem u Zenici. Uslovi rada korpusa najbolje su se vidjeli u periodu 1993. i 1994. godine u toku združene agresije na BiH, a primirjem s HVO-om dolazi do olakšanja, nakon čega se formiraju divizije, manevarski bataljoni i učestvuje se u oslobađanju s Trećim korpusom.

"Armija Republike BiH je bila sastavljena od dobrovoljaca, patriota, bez obzira na naciju, vjeru i politička uvjerenja. To je slika te armije, ovdje na ovom spomeniku, oni koji su dali svoje živote su njen najsvjetliji primjer. Ovaj prostor ovdje je ustvari historija BiH", poručeno je s današnjeg skupa.

Ministar za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona Fahrudin Čolaković je kazao da je ovo jedan od najznačajnijih datuma bh. vojne historije.

"Trebamo odati počast svima onima koji su tada imali mudrosti i hrabrosti za organizaciju korpusa, zahvaljujući kojima smo ostali nacija. Bitno je napomenuti da BiH ni u ovom trenutku nije ostavljena netaknuta. BiH i danas trpi napade s istoka i zapada na njen teritorijalni integritet, političku nezavisnost, što se ogleda i u pomoći iznutra. Imamo snage koje potpomognute iznutra pokušavaju narušiti i mir i stabilnost u BiH", izjavio je Čolaković te dodao da je bolno i izjednačavanje žrtve i agresora.

"Naši oficiri, generali i vojnici odgovaraju za nešto što nisu učinili. Sada sam razgovarao s nekoliko boraca koji dobivaju optužnice koje nisu utemeljene, ali mi ćemo pravno stati iza njih i pomoći im da prođu kroz te sudske procese."

Na kraju je dodao kako Vlada Zeničko-dobojskog kantona za boračke kategorije iz godine u godinu povećava budžet, realizuju projekte samozapošljavanja, isplaćuju egzistencijalne naknade te boračke stipendije za studente.

Treći armijski korpus je na svom časnom putu zaustavio agresora, odbranio državu i zaštitio stanovništvo od većih progona, osigurao strateške infrastrukturne objekte od razaranja i izrastao u respektabilnu vojnu snagu u sastavu Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Nakon današnjeg programa upriličeno je polaganje cvijeća te je odata počast svim poginulim borcima i šehidima koji su dali svoje živote za državu Bosnu i Hercegovinu.

 

(Izvor: Klix.ba)

 

 

 

O nama

Političku historiju Bošnjaka u posljednjih nekoliko decenija nije moguće posmatrati ni izučavati bez svestranog sagledavanja činjenica o nastanku, uslovima nastajanja i djelovanju najveće i najorganiziranije političke stranke na ovim prostorima – STRANKE DEMOKRATSKE AKCIJE.

Opširnije ...

Info

OO SDA Žepče

Abdulvehaba Ilhamije br.50 - 72230 Žepče

Tel: + 387 32 881 803

Fax: + 387 32 881 803

Email: info@sda-zepce.ba