Aktuelno

IZVJEŠTAJ SA XXVIII SJEDNICE OPĆINSKOG VIJEĆA ŽEPČE - 30.11.2023.

OIO SDA Žepče, cijeneći načelo transparentnosti rada izabranih dužnosnika i institucija, donosi kratki izvještaj o najbitnijim tačkama današnje sjednice Općinskog vijeća Žepče.

U četvrtak, 31.11.2023. godine, održana je 28. sjednica Općinskog vijeća Žepče.

 

1. Nacrt budžeta Općine Žepče za 2024. godinu - na osnovu projekcija Federalnog ministarstva finansija, evidentna je stopa porasta kako direktnih, tako i indirektnih poreza, što je uticalo na povećanje Budžeta u odnosu na 2023. godinu za 450.000 KM, tako da je Nacrt budžeta za 2024. godinu planiran u iznosu od 12.600.000 KM. U Nacrtu budžeta ističu se kapitalne i infrastrukturne investicije, ulaganja u poljoprivredu, obrazovanje i kulturu. Ostavljena je mogućnost podnošenja amandmana na Nacrt budžeta, a javna rasprava će se održati 11.12.2023. godine. Nacrt budžeta je usvojen jednoglasno.

 

2. Izvještaj o radu savjetnika za poslove stručno-pedagoškog nadzora za nastavu na bosanskom i hrvatskom jeziku za školsku 2022./2023. godinu - savjetnici rade u skladu sa njihovim Planom i programom, a njihov posao uključuje: pružanje stručne pomoći nastavnicima, pripravnicima i drugom osoblju, stalno unapređivanje odgojno-obrazovnog rada u osnovnim i srednjim školama, rad na stručnom usavršavanju nastavnog osoblja, koordinacija među školama i saradnja sa općinskim vlastima. Pohvalili smo savjetnike za organizaciju seminara na temu „Vršnjačko nasilje“, gdje su bili uključeni pedagozi i nastavnici sa područja naše općine, a poseban akcenat je stavljen na društvene mreže i devijacije koje se pojavljuju sa među djecom i omladinom popularnim trendovima. Prijedlog Kluba SDA je organizacija što većeg broja seminara i radionica za nastavnike, kako bi se što je više moguće unaprijedio kvalitet odgojno obrazovnog rada.

 

3. Prijedlog Odluke o načinu i uslovima javne prodaje nekretnina - radi se o parcelama u Novom Žepču koje će biti prodane investitorima putem javnog natječaja.

 

 

Ostale tačke bile su tehničkog karaktera.

 

O nama

Političku historiju Bošnjaka u posljednjih nekoliko decenija nije moguće posmatrati ni izučavati bez svestranog sagledavanja činjenica o nastanku, uslovima nastajanja i djelovanju najveće i najorganiziranije političke stranke na ovim prostorima – STRANKE DEMOKRATSKE AKCIJE.

Opširnije ...

Info

OO SDA Žepče

Abdulvehaba Ilhamije br.50 - 72230 Žepče

Tel: + 387 32 881 803

Fax: + 387 32 881 803

Email: info@sda-zepce.ba

xvideosxvideosxvideosxvideosxvideosxvideosxvideosxvideosxvideosxvideosxvideosxvideos