Aktuelno

Gosp. Safet Softić održao konferenciju za novinare

Dana 05.05.2017. godine gosp. Safet Softić održao je press konferenciju na kojoj se osvrnuo na aktuelna politička pitanja. U nastavku pročitajte kakve je poruke javnosti poslao gosp. Softić.

I.

SDA smatra neophodnim usvajanje seta zakona o akcizama koji je nužan preduvjet za daljnji snažan iskorak i ekonomsku stabilizaciju zemlje. Usvajanjem ovog seta zakona pokrenuo bi se ciklus izgradnje saobraćajne infrastrukture širom BiH

Preuzimanjem vlasti 2015. godine zatečena je prazna kasa za izgradnju ostalih dionica Koridora Vc. Nisu napravljene nikakve pripreme za nove dionice (prostorni plan, eksproprijacija, projekti, kreditna sredstva), čak je ostavljen dug od 180 miliona KM. Sada kada je dug vraćen, kada su napravljene pripreme za izgradnju Koridora Vc cijelom dužinom, neophodno je osloboditi predviđena sredstva međunarodnih kreditora i snažno krenuti u radove na cijeloj dionici Koridora, te mreže bržih i drugih cesta diljem BiH. Oni koji glasaju protiv akciza u osnovi zaustavljaju ovaj proces.

Uvođenje akciza od 15 feninga na cijenu goriva, ne bi nužno uticalo na povećanje cijena roba široke potrošnje, jer su se cijene goriva i ranije smanjivale a roba nisu.

BiH bi i dalje ostala najmanje zadužena zemlja u regionu s vrlo povoljnom dinamikom otplate međunarodnih kredita. Kroz angažman građevinske operative u sljedećih pet godina u zemlju bi se unijelo skoro milijardu eura i od toga bi svako imao direktnu korist.

II.

SDA neće prihvatiti izmjene Izbornog zakona BiH koje je HDZ BiH uputio u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku. Smatramo da to nije dobar način za rješavanje ovog pitanje jer se radi o prijedlogu samo jedne političke partije koja, bez konsultacija s drugima pokušava riješiti tako krupna pitanja. Ovo pitanje je trebalo testirati kroz interresornu radnu grupu Parlamentarne skupštine BiH u kojoj su zastupljene skoro sve političke stranke.

I sam sadržaj ovog prijedloga zakona je neprihvatljiv jer zanemaruje odluku Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci, kao i još dvije odluke tog suda. Ne predlaže se promjena Ustava BiH niti brisanje etničkih odrednica kod izbora članova Predsjedništva BiH, što je preduvjet za implementaciju tih odluka. Suprotno tome, predlaže se ponovo izbor jednog Srbina iz RS-a, te jednog Hrvata i jednog Bošnjaka iz FbiH: to je direktno negiranje odluke Sejdić i Finci i produbljivanje diskriminacije, čije otklanjanje nalaže presuda Evropskog suda za ljudska prava. Ne predviđa se nikakva promjena u pogledu Doma naroda PS BiH, a poznato je da u taj zakonodavni dom moraju biti uključeni i predstavnici Ostalih.

Nije moguće regulisati izbor delegata u Dom naroda FBiH suprotno Ustavu Federacije. Prema prijedlogu HDZ-a Bošnjaci u Domu naroda FBiH ne bi bili uopće birani iz Posavskog, Zapadnohercegovačkog i Livanjskog kantona. Hrvati ne bi bili uopće birani iz Unsko-sankog, Sarajevskog, i Bosansko -podrinjskog, a Srbi ne bi bili birani iz Bosansko-podrinjskog, Posavskog i Zapadnohercegovačkog. Kako HDZ BiH misli objasniti da, npr. Hrvati neće biti birani iz Sarajeva,Bihaća ili Bošnjaci iz Livna, Posavine?

I konačno, HDZ-ov prijedlog za Grad Mostar je identičan onome koji je odbačen neposredno prije izbora 2016.godine. Taj prijedlog je potpuno neprihvatljiv jer uspostavlja trajnu dominaciju, ne samo Hrvata, već te stranke u Mostaru umjesto da osigura ravnopravnost svih i isključi dominaciju bilo koga nad bilo kim. 
Imajući u vidu sve te razloge Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta BiH pokrenuo je jučer pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa pred Ustavnim sudom BiH zbog tih i takvih izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Vitalni je interes Bošnjaka da u Domu naroda F BiH imamo zastupnike – Bošnjake iz svih kantona (isto se odnosi i na Hrvate i na Srbe), zbog geografske zastupljenosti koja odražava integritet i konstitutivnost svih naroda na cijeloj teritoriji F BiH.

III.

Milorad Dodik i Vlada entiteta RS još jednom su pokušali uzurpirati mandat Visokog predstavnika preduzevši samoinicijativno pisanje „izvještaja“ za Vijeće sigurnosti UN, za koje možemo biti sigurni da će biti potpuno ignorirano.

Raduje nas činjenica da u tom i takvom samozvanom „izvještaju“ Dodik pokazuje kako mu je SDA opsesija i u nama prepoznao „kočničare“ svoje politike. SDA će s ponosom nastaviti da koči antibosansku politiku Dodika i njegovih istomišljenika. Nastavit ćemo sa politikom odbrane interesa BiH, svih njenih naroda i građana na cijelom prostoru BiH.

Izvor: Služba za odnose s javnošću SDA

 

 

O nama

Političku historiju Bošnjaka u posljednjih nekoliko decenija nije moguće posmatrati ni izučavati bez svestranog sagledavanja činjenica o nastanku, uslovima nastajanja i djelovanju najveće i najorganiziranije političke stranke na ovim prostorima – STRANKE DEMOKRATSKE AKCIJE.

Opširnije ...

Info

OO SDA Žepče

Abdulvehaba Ilhamije br.50 - 72230 Žepče

Tel: + 387 32 881 803

Fax: + 387 32 881 803

Email: info@sda-zepce.ba