Aktuelno

General Mustafa Polutak: Odmaknite se od Radončićeve politike, on nema mjere u napadima na BiH

 

Nakon brojnih izjava predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića, koji, između ostalog, optužuje da je na čelu države Bosne i Hercegovine od početka devedesetih godina prošlog stoljeća pa sve dokraja rata stajala "bošnjačka državna mafija" koja je, navodno, izazvala rat, Udruženje za zaštitu tekovina borbe za Bosnu i Hercegovinu odlučilo je nedavno reagirati na ovakve optužbe te je objavilo saopćenje za javnost o, kako su naveli, neprijateljskom djelovanju Fahrudina Radončića.

Mustafa Polutak, brigadni general Armije RBiH u penziji i član predsjedništva Foruma seniora SDP-a BiH, za magazin Stav govori o bitkama koje i u miru nastavlja voditi protiv neprijatelja Bosne i Hercegovine koji, prema njegovim riječima, u posljednje vrijeme otkrivaju svoje pravo lice.

Kada se približavaju izbori, Fahrudin Radončić uglavnom udara bilo na stranku, bilo na ličnosti koje mu smetaju i koje mu mogu biti konkurencija, pa ih nastoji u potpunosti diskreditirati. S obzirom na to da pod svojom vlašću ima Dnevni avaz i televiziju Alfa, on kroz te medije nastoji blatiti protivnike, i to bez argumenata.

- Posebno su nas zaboljele njegove izjave u kojima kaže da je "bošnjačka državna mafija" kriva za rat u Bosni i Hercegovini. U tu "mafiju" on ubraja i predsjednika Aliju Izetbegovića i onda kaže da je jedan od glavnih krivaca za rat predsjednik Izetbegović. To nam govori da je Radončić toliko zao i nema mjere u svom neprijateljskom djelovanju protiv Bosne i Hercegovine i njenih državnih organa- kaže, između ostalog Polutak.

- Kada je Radončić krenuo pričati priče koje idu naruku onima koji kažu da smo mi sami gađali Markale, Tuzlansku kapiju, da smo sami sebe ubijali i sami sa sobom rat vodili, onda smo odlučili da moramo reagirati. Još malo pa će reći da smo krivi i za genocid u Srebrenici. Mi smo u svom saopćenju poručili da se pravi ljudi, pravi Bosanci i Bošnjaci i prave patriote, trebaju odmaći od politike Fahrudina Radončića i da je po svaku cijenu izbjegavaju i da se bore protiv takve politike. To je naša poruka - kaže general.

Polutak tvrdi i da Radončić ima redovne kontakte sa obavještajnim strukturama Srbije.

- Radončić je od samog početka umiješan i povezan s sigurnosnom službom, prvo JNA, a kasnije Srbije. I prije rata je bio povezan, u toku rata održavao je te veze i kontakte, a onda i poslije rata. Uglavnom se preko njega vrše određeni utjecaji i pritisci s te strane. U novije vrijeme on otvoreno djeluje i ide u otvoreni napad, a uzrok tome jeste ova dugogodišnja saradnja s Beogradom. On je dvostruki igrač koji u isto vrijeme sarađuje i s nama i s neprijateljem. Otprilike je u toj ulozi Radončić. On svoje postupke pravda kroz napade na druge, a drugi se ne odlučuju da ga direktno prozivaju i napadaju - ističe general Mustafa Polutak.

Na pitanje novinara Stava kakve danas emocije kod njega i njegovih kolega izazivaju Radončićeve izjave, Polutak kaže:

-U prvom redu, osjećam ljutnju. Mi ne možemo shvatiti da je to čovjek koji je bio u štabu Vrhovne komande, dok je Sefer Halilović bio na čelu Armije RBiH. Bio je tu na licu mjesta i nevjerovatno je da sada potura kukavičija jaja i izmišlja gomile laži. Bili smo zaista toliko ljuti, ali opet, moram naglasiti, ostali smo suzdržani u svom saopćenju i ostali smo korektni koliko smo god mogli. Ubuduće je pitanje šta će biti, a sigurno ćemo žešće napadati i iznositi argumente. Imamo mi dovoljno argumenata da je Radončić u ratu djelovao neprijateljski i da je nastavio s ovom praksom i nakon rata. Samo ću ovdje navesti jedan primjer. Kod njega je, između ostalog, izvršen pretres stana u kojem je nađeno petnaestak strogo povjerljivih dokumenata. Bio je zadužen za informiranje u okviru štaba i niko ne zna šta su ti strogo povjerljivi dokumenti radili kod njega u stanu. To je bilo u toku rata, trebao bih provjeriti koje tačno godine. Ništa ja napamet po svom nahođenju ne govorim. Znamo da su paljevine 2014. godine bile u saradnji Radončića, Zubca i ostale ekipe, i da su njegovi ljudi i njegove pristalice bili glavni egzekutori i na zgradi Predsjedništva BiH i na drugim mjestima. Imamo mi dovoljno spremljenog materijala o Radončiću - tvrdi Polutak

 

 Izvor: Faktor.ba

 

O nama

Političku historiju Bošnjaka u posljednjih nekoliko decenija nije moguće posmatrati ni izučavati bez svestranog sagledavanja činjenica o nastanku, uslovima nastajanja i djelovanju najveće i najorganiziranije političke stranke na ovim prostorima – STRANKE DEMOKRATSKE AKCIJE.

Opširnije ...

Info

OO SDA Žepče

Abdulvehaba Ilhamije br.50 - 72230 Žepče

Tel: + 387 32 881 803

Fax: + 387 32 881 803

Email: info@sda-zepce.ba