Aktuelno

OIO SDA Žepče - tribina pod nazivom "Za jaču Bosnu i Hercegovinu"

Juče, 02.12.2021. godine, četvrtak, sa početkom u 18:00 sati, u Sali OV Žepče, a u organizaciji OIO SDA Žepče, održana je tribina pod nazivom „Za jaču Bosnu i Hercegovinu“. Tribina se realizira u skladu sa Zaključcima Predsjedništva Stranke demokratske akcije, a cilj je posjeta članova predsjedništva SDA svim općinskim organizacijama da bi članstvo „na terenu“ dobilo tačne i jasne informacije, ali i da bi se razmijenile ideje i mišljenja vezano za aktuelnu političku situaciju u našoj zemlji.

 

Uvaženi gosti predavači bili su Šerif Špago, potpredsjednik SDA i predsjedavajući Skupštine HNK, prof. dr. Admir Mulaosmanović, član Predsjedništva SDA i profesor na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu i Miralem Galijašević, predsjednik KO SDA ZDK.

 

Uvodničar je bio Ćazim Huskić, predsjednik OIO SDA Žepče i predsjedavajući Skupštine ZDK.

 

Pred punom salom Općinskog vijeća Žepče, govorilo se o iznimno važnim temama koje se vežu za aktuelne političke i sigurnosne izazove pred kojim se, usljed protivustavnog djelovanja predstavnika RS i pregovora u vezi Izbornog zakona, nalazi Bosna i Hercegovina.

 

Prof.dr. Mulaosmanović je prezentirao širu geopolitičku sliku današnjih zbivanja, istakavši da dešavanja na našim prostorima nisu slučajna - radi se o realizaciji Memoranduma SANU II iz 2013. godine, a jačanjem pozicije euroazijskog bloka na čelu sa Rusijom i Kinom, stekli su se uvjeti za provođenje istog na široj teritoriji Balkana sa konačnim ciljem koji se u Memoranumu SANU I zvao „Velika Srbija“, a danas „Srpski svet“. U Bosni i Hercegovini se od Daytona do danas, opstruiranjem na svim nivoima, pokušava kreirati mnijenje da je BiH neodrživa i nefunkcionalna zemlja, kako bi se u datom trenutku, kad se za to stvore povoljni geopolitički uvjeti, sprovela ideja o secesiji manjeg entiteta i njegovom pripajanju "matici" Srbiji. Međutim, danas su za realizaciju ovakvih fašističkih ciljeva realni uslovi puno teži - danas su Bošnjaci snažan politički faktor koji se sada mora fokusirati na stvaranje uticajne i mudre diplomatije (kao što je nekad bila dubrovačka), kako bi se na međunarodnom nivou osujetile i sasjekle nakaradne i necivilizacijske ideje o komadanju Bosne.

 

Gosp. Špago je govorio o trenutnim pregovorima o Izbornom zakonu istakavši da Međunarodna zajednica pristupa na isti način kao i u ratu - cilj je prvo pomiriti Hrvate i Bošnjake (u ratu - Washingtonski sporazum iz 1993.), da bi se nakon toga izvršio konačni pritisak na srpsku stranu (Dayton). Da bi se u ovim pregovorima postigao konačan cilj, a to je ideja građanske BiH bez etničkih prefiksa za kandidate za članove Predsjedništva i Doma naroda, te onemogućavanje opstruisanja rada federalnog Doma naroda i Ustavnog suda FBiH, što HDZ čini unazad 5-6 godina, neophodan je jedinstven probosanski blok koji će obuhvatiti i opozicione stranke. Međutim, kao i obično, opozicija je uljuljana i čeka grešku SDA, kako bi nas okrivila za eventualni neuspjeh u pregovorima. Time se značajno slabi pregovaračka pozicija probosanske ideje. Stoga predsjednik Izetbegović stalno poziva sve probosanske stranke da se uključe u pregovore, pogotovo u situaciji kad su predstavnici međunarodne zajednice sve češće skloni odustajanju od civilizacijskih demokratskih tekovina i sve više prihvataju zatečeno stanje etničkih podjela.

 

Međutim, Bosna je zemlja sa hiljadugodišnjom tradicijom, kroz historiju napadana i od mnogo jačih neprijatelja, a njen narod je uvijek pokazivao nevjerovatnu snagu i mudrost u borbi za opstanak domovine.

 

Na kraju izlaganja uvaženih gostiju, gosp. Huskić je istakao da je, zbog epidemioloških uvjeta, ova tribina namijenjena užem članstvu Stranke, ali da se saznanja i ideje sa ove tribine moraju čuti u svim bošnjačkim domovima u Žepču.

 

Vrijeme je za jedinstvo.

 

U JEDINSTVU JE SNAGA!

 

 

 

 

O nama

Političku historiju Bošnjaka u posljednjih nekoliko decenija nije moguće posmatrati ni izučavati bez svestranog sagledavanja činjenica o nastanku, uslovima nastajanja i djelovanju najveće i najorganiziranije političke stranke na ovim prostorima – STRANKE DEMOKRATSKE AKCIJE.

Opširnije ...

Info

OO SDA Žepče

Abdulvehaba Ilhamije br.50 - 72230 Žepče

Tel: + 387 32 881 803

Fax: + 387 32 881 803

Email: info@sda-zepce.ba