Aktuelno

IZVJEŠTAJ SA XII SJEDNICE OPĆINSKOG VIJEĆA ŽEPČE - 31.03.2022.

OIO SDA Žepče, cijeneći načelo transparentnosti rada izabranih dužnosnika i institucija, donosi kratki izvještaj o najbitnijim tačkama današnje sjednice Općinskog vijeća Žepče.

1. Izvještaj o izvršenju budžeta za 2021. godinu

 OIO SDA Žepče je zadovoljan realizacijom budžeta i realizacijom projekata koje je, između ostalih, inicirao i OIO SDA Žepče, od kojih su najznačajniji: izgradnja nove ambulante u Begovom Hanu, izgradnja školske sale OŠ „Abdulvehab Ilhamija Željezno Polje“, izgradnja vodovoda i asfaltiranje puteva u MZ Begov Han, asfaltiranje puteva u Željeznom Polju, izgradnja desnoobalnog kolektora u MZ Preko, izgradnja nove ulice u MZ Žepče. Ističemo značajno povećanje prihoda od PDV-a u 2021. godini (26% više od planiranog - 725.380 KM) što ukazuje na pozitivne trendove u privrednim tokovima, uprkos krizi.

 

2. Godišnji plan rada Općinske uprave Žepče za 2022. godinu prikazan je kroz planove Općinskih službi:

 

 Služba za opću upravu i društvene djelatnosti istakla je dva prioritetna cilja za 2022. godinu: 

- stvaranje boljih obrazovnih uslova kroz izgradnju i obnovu infrastruktre školskih objekata

- poticanje aktivizma i razvoja projektnih ideja u mjesnim zajednicama kako bi se spriječio trend napuštanja ruralnih sredina.

OIO SDA Žepče pohvaljuje aktivnosti na prilagođavanju školskih programa stanju na tržištu rada.

 

Služba gospodarstvo i finansije planira sljedeće osnovne aktivnosti: praćenje realizacije budžeta i apliciranje na javne pozive.

 

Služba za graditeljstvo i prostorno uređenje u planu ima:

- aktivnosti na izlaganju nekretnina općine Žepče,

- aktivnosti na izgradnji OŠ Žepče,

- usklađivanje prostorno planske dokumentacije Općine sa prostorno-planskom dokumentacijim Kantona.

 

Klub SDA Žepče sugerirao je Tehničkoj službi za civilnu zaštitu da održi edukaciju povjerenika mjesnih zajednica za postupanje u vanrednim situacijama i prirodnim nesrećama.

 

3. Izvještaj o radu JU „Opća biblioteka“ Žepče

Klub vijećnika SDA Žepče je podržao i pohvalio rad JU „Opća biblioteka“ Žepče, posebno ističući veliki broj online sadržaja u vrijeme pandemije. Čestitamo direktorici Sabini Malićbegović na svim ostvarenim priznanjima u 2021. godini.

 

4. Izvještaj o radu JU „Dom zdravlja sa stacionarom Žepče“

Klub vijećnika SDA Žepče pohvaljuje predanost osoblja JU „Dom zdravlja sa stacionarom Žepče“ u toku pandemije. Za svaku pohvalu je i odlučnost Doma zdravlja da ide u velike investicije bez obzira na krizu u kojoj se nalazi cijelo društvo (izgradnja nove ambulante u Begovom Hanu, nabavka novog RTG i Ultrazvuk aparata). Iz izvještaja je vidljivo da su investicije u posljednjih 5 godina za mandata direktorice iznosile 1.446.376 KM što je najbolji dokaz sposobnosti menadžmenta Doma zdravlja.

 

Klub vijrećnika SDA Žepče je podržao usvajanje preporuka Lokalnog ekonomskog foruma, koji su osnov za apliciranje na projekte prekogranične saradnje.

 

Takođe smo podržali usvajanje Gender akcionog plana, Integriranu strategiju razvoja općine Žepče 2018.-2027 te Lokalni akcioni plan zapošljavanja - akti koje je pripremila Razvojna agencija Žepče i kroz koje je vidljiv nepobitan značaj ove Agencije za našu Općinu.

 

14. Prijedlog Odluke o utvrđivanju naziva ulica općine Žepče

 Prijedlozi novih naziva ulica su stigli od Vijeća Mjesnih zajednica za 4 ulice koje do sada nisu imale naziv. Komisija za statut i propise OV Žepče je na posebnoj sjednici utvrdila da je prijedlog ove Odluke u skladu sa odredbama Poslovnika o radu OV Žepče. Iako pojedini vijećnici tvrde da je za ovakve odluke bilo neophodno provesti referendum u mjesnim zajednicama, to je besmisleno jer značaj naziva ulica nadilazi interese mjesnih zajednica i bitan je za sve stanovnike Općine. Mjesne zajednice, u skladu sa Statutom Općine Žepče i Poslovnikom o radu OV Žepče, imaju mogućnost davati prijedloge, a OV Žepče je nadležna adresa za donošenje ovakvih odluka.

 

Vezano za nove nazive ulica, stav OIO SDA Žepče je sljedeći:

 

Na prijedlog MZ Radovlje, podružnica Novo Naselje, daju se 3 nova naziva ulica:

- Ulica Hrvatskih branitelja - borci ARBiH i HVO su izjednačeni u pravima Federalnim zakonom o pravima branilaca i članova njihovih porodica iz 2004. godine, tako da bi svako osporavanje prijedloga MZ Radovlje bilo nezakonito.

- Ulica Vukovarska - Vukovar je grad stradanja i žrtva velikosrpske agresije

- Kralja Tomislava - hrvatski kralj krunisan u Duvanjskom polju.

Uvjet za podršku Kluba SDA za nove nazive bio je da ne vrijeđaju bošnjački nacionalni identitet, što je ispoštovano, te, uz gore navedena obrazloženja, nema smetnje za podršku ovakvoj Odluci.

- Istom Odlukom, na prijedlog MZ Žepče, utvrđeno je da se novouzgrađena ulica koja trenutno polazi od Muzičke škole i graniči sa ul. Abdulvehaba Ilhamije, a u skorijoj budućnosti je planirana i dogradnja te ulice od Željezničke stanice do Magistralnog puta (ispod podvožnjaka), nosi naziv Srebrenička ulica. Smatramo da jedna od najznačajnijih ulica u centru grada doista zaslužuje da nosi naziv koji će nas podsjećati na genocid i stradanje Srebrenice.

 

Preostale tačke su bile tehničkog karakera te smatramo poseban osvrt na iste nije neophodan.

 

 

OIO SDA ŽEPČE

 

O nama

Političku historiju Bošnjaka u posljednjih nekoliko decenija nije moguće posmatrati ni izučavati bez svestranog sagledavanja činjenica o nastanku, uslovima nastajanja i djelovanju najveće i najorganiziranije političke stranke na ovim prostorima – STRANKE DEMOKRATSKE AKCIJE.

Opširnije ...

Info

OO SDA Žepče

Abdulvehaba Ilhamije br.50 - 72230 Žepče

Tel: + 387 32 881 803

Fax: + 387 32 881 803

Email: info@sda-zepce.ba