Aktuelno

IZVJEŠTAJ SA XIII SJEDNICE OV Žepče - 28.04.2022.

OIO SDA Žepče, cijeneći načelo transparentnosti rada izabranih dužnosnika i institucija, donosi kratki izvještaj o najbitnijim tačkama današnje sjednice Općinskog vijeća Žepče.

 

Na samom početku sjednice Klub SDA je postavio pitanje zašto se ne rješavaju predmeti iz nadležnosti Službe za urbanizam i prostorno uređenje, a koji se tiču izlazaka na teren geometara.

Takođe, osvrnuli smo se na FB-objavu kolege Elvisa Botića od 01.04. ove godine gdje je na krajnje neprimjeren i vulgaran način pisao o kolegama iz Općinskog vijeća i generalno o članstvu i simpatizerima SDA. Smiju li razlike u stavovima, drukčiji politički pogledi ili bilo kakva politička nervoza/frustracija biti razlog da se predsjednik lokalne političke partije spusti na žargon uličara? „Ljudske fekalije“, „kontaminirani mozgovi“, „sitne, prodane duše“, „ćelijski struhli“, „stoko podanička“, „kanalizacijske muhe“... teške su uvrede kojima je imenovani kontaminirao javni prostor u datoj objavi i kojima je počastio kolege s kojima dijeli klupe Općinskog vijeća. Iako ovakav oblik komunikacije govori isključivo o onom ko se takvim rječnikom služi, ne možemo ostati nijemi na vrijeđanje te smo isto dužni prijaviti Komisiji za etiku i moral Općinskog vijeća.

OIO SDA Žepče ostaje posvećen politici dijaloga jer jedino takva politika daje vidljive rezultate: političku stabilnost, sigurnost za građane i investicije, srazmjernu raspodjelu budžetskih sredstava i ulaganja u infrastrukturne projekte.

Piskaranje po FB bez konkretnih djela ostavljamo „hladovini opozicije“, uz napomenu da bi jedan predsjednik lokalne političke partije, ako već nema vidljivih rezultata svoga rada, bar trebao naučiti osnove pristojne komunikacije.


Klub SDA Žepče je pohvalio Izvještaj Razvojne agencije Žepče. Tim RAŽ-a koji čini izuzetno stručan kadar spojen od iskustva i mladosti, uz profesionalan pristup, postiže izvandredne rezultate. RAŽ pruža kontinuiranu podršku privatnom i javnom sektoru kroz savjetovanje, seminare, izradu poslovnih planova, obuke za početnike od registracije do realizacije poslovne ideje, promociju, analize, praćenje implementacije akcionih planova i drugo. Pored navedenog, u finansiranju RAŽ-a, samo 22,43% su sredstva budžeta Općine Žepče.

Klub SDA Žepče podržao je i izvještaj JU Dom kulture Žepče koji je nosilac zaista bogatih kulturnih sadržaja u našoj sredini kroz cijelu godinu.


Što se tiče izvještaja JP „Komunalno“  Žepče, pohvalili smo rad istog uz inicijativu da se, usljed proširenja odvoza otpada i povećanja prihoda, pojača održavanje čistoće u MZ Begov Han i Željezno Polje, te da se rasporede radnici koji će održavati uže područje oko školskih objekata. Ujedno smo pohvalili čistoću u gradu te inicirali da se povecaju minimalne plate, posebno radnicima na čistoći koji su zaslužni za čist grad.

U vezi sa prijedlogom Plana upisa učenika za školsku 2022./2023. godinu, Klub SDA Žepče je isti podržao te pozdravio uvođenje novog zanimanja - „CNC operater
“, koje prati razvoj i potrebe tržišta.

Ostale tačke Dnevnog reda bile su tehničke prirode.

 

OIO SDA ŽEPČE

 

O nama

Političku historiju Bošnjaka u posljednjih nekoliko decenija nije moguće posmatrati ni izučavati bez svestranog sagledavanja činjenica o nastanku, uslovima nastajanja i djelovanju najveće i najorganiziranije političke stranke na ovim prostorima – STRANKE DEMOKRATSKE AKCIJE.

Opširnije ...

Info

OO SDA Žepče

Abdulvehaba Ilhamije br.50 - 72230 Žepče

Tel: + 387 32 881 803

Fax: + 387 32 881 803

Email: info@sda-zepce.ba